
- jednoduché
- 2 porcie
- 70 min
- od 2. kroku

Aj keď na našich stoloch nie je fenikel bežnou zeleninou, jeho prednosti poznali už starí Gréci a Rimania. Cenili si ho pre jeho korenistú vôňu, sladkastú chuť i liečivú silu. Objavte ho aj vy.
Na zapečený fenikel potrebujeme
Proteínová omeleta – príchuť ementál a sušené paradajky | 27 g |
Fenikel | 250 g |
Smotana na varenie | 150 ml |
Olivový olej | 5 ml |
Tvrdý syr (45 % tuku) | 20 g |
Tekvicové semienka | 10 g |
Slnečnicové semienka | 10 g |
Čerstvá petržlenová vňať | podľa chuti |
Čerstvá pažítka | podľa chuti |
Soľ | podľa chuti |
Korenie | podľa chuti |
Bude sa vám hodiť
- 27 g proteínovej omelety je 1 vrecúško.
- 5 ml olivového oleja je zhruba 1 čajová lyžička.
Na tento recept sme použili:
- tvrdý syr – ementál, obsah tuku 45 %&
- smotanu na varenie, obsah tuku 12 %&
Z uvedených surovín pripravíme 2 porcie zapečeného fenikla.
Ako pripraviť zapečený fenikel
- Umyjeme fenikel a nakrájame ho na tenké plátky, poukladáme do zapekacej misky, ktorú sme vymazali olivovým olejom.
- Ochutíme soľou, čiernym korením a nasekanými bylinkami.
- Zmes na omeletu rozmiešame v smotane na varenie a zalejeme ňou pripravený fenikel.
- Zapekaciu misku prikryjeme alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi 45 minút.
- Medzitým si na panvici nasucho opražíme tekvicové a slnečnicové semienka.
- Zapekaciu misku vyberieme a odstránime alobal.
- Fenikel posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a pečieme v odkrytej miske ďalších asi 10 minút, kým syr nezozlatne.
- Pri podávaní posypeme opraženými semienkami a ozdobíme nasekanými bylinkami.
Fenikel na zdravie aj redukciu váhy
- Ide o nízkoenergetickú potravinu, a preto ho môžu s chuťou chrúmať aj tí, ktorí bojujú s nadváhou.
- Vďaka relatívne vysokému obsahu vitamínu C, draslíka a kyseline listovej je vhodný na podporu imunity.
- Odvodňuje telo a zbavuje črevá jedovatých látok.
- Posilňuje nervovú sústavu, zbavuje napätia a navodzuje dobrú náladu.
- Odhlieňuje pri nádche a kašli.
- Svedčí mamičkám, ktoré krátko po pôrode ešte nemôžu jesť pre nadúvanie všetku zeleninu. Fenikel, ktorý pôsobí proti nadúvaniu, môžu konzumovať nielen surový, ale aj tepelne upravený.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 1 280 kJ/306 kcal |
Bielkoviny | 18 g |
Sacharidy | 10,6 g |
Tuky | 20,5 g |
Vláknina | 4 g |
Použité produkty
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
4,7
18 hodnotení
Vhodné ako
Autor
Silvie LabuťováAutorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.
Ďalšia porcia receptov so zeleninou
Online


Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.
Odoslaním e-mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov